maanantai 21. joulukuuta 2009

koti <3





Telheiras







Tosiaan enne ku muutin taha uutee perheeseen yli kuukaus sitten (huhhu... onks siit oikeesti nii kaua?) asuin Telheirasissa 2 viikkoa valiaikases perheessa.

tiistai 1. joulukuuta 2009

lauantai 21. marraskuuta 2009

sobre as minhas familias

eli en ookkaa kirjotellu tanne piiitkaan aikaan... no. noin 2 viikkoo sitte vaihoin perhetta ja muutin pois perhe Canelas-Tavaresin ubermodernista ja supersiistista asunnosta, mun ekasta portugalinkodista. voin sanoo et lahtotunnelmat ei ollu mitenkaan haikeet, vaa olin huojentunu et paasin muuttamaa! sanoin heipat Alfragidelle, bussille numero 162, Alegron centro comercialille ja "tee mita haluut"-hostmammalleni ja lahin latkimaa.

perhe numero 2 oli alunperinki vaa valiaikane perhe, jotka lupas pitaa miut 1-2 viikkoa kunnes uus perhe loytyy. perhe asu Telheirasissa, Lissabonissa n. 45min bussimatkan paast mun koulusta ja siihen kuulu 3 veljee (11, 14 ja 17v.) ja vanhemmat. tulin perheesee perjantaina ja heti lauantaina oli hostveljen synttarit, mika ties: ruokaa, paljo sukulaisia joiden kaa puhua portugalia, pari kuumaa host-serkkua ja hauskoja perhetuttuja ja voin sanoo et oli kivaa! ja perheen asunto oli sellane minka haluun itelleni sit joskus... tosi ihanasti ei liia modernisti vaa tosi klassisen rikkaasti mut kuiteki maanlaheisesti sisustettu ja isoin parveke minka oon elaissani nahny (jokaisest huoneest oli acesso parvekkeelle). ja voin sanoo et tykkasin siit perheest aivan sikana! toivottavast jatkoski hengailen ton vanhimman veljen kaa koska 1. sen kaverit on mielettoman hauskoi 2. sekin on mielettoman hauska.

mut nyt on aika keskittyy mun kolmanteen ja toivottavast pysyvaan perheeseen. asun edelleen lissabonis mut eri osassa, tammosel pienel sivukujalla ja mei pihalla kasvaa appelsiinipuu. aiti on mainosalalla ja tykkaa teesta ja on huolestunu ymparistosta. miul on myos sisko 16v. jota en viel oo tavannu ja veli joka on vaihos tsekeis. taa koti on tosi kodikas ja nail on myos koira joka oli enne kulkukoira. ja joka toisen viikonlopun tuun asumaa mun host-isan kanssa!

ei muuta tal kertaa

kuvii tulee kuha loydan usb-kaapelin

beijinhos!

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

problem solving

Ongelma: et vielakaa haluu syya kalaa jol on viel silmat paas:
Ratkaisu: pakenet lounaalle Dolce Vitaan.

Ongelma: et osaa maksaa 1 ja 2 senttisilla
Ratkaisu: shoppailtuasi pankkitilisi tyhjaksi osaat arvostaa jopa rumasti kuparinkimaltavia 1 ja 2 senttisia. pikkuhilut voi myos lahjoittaa rahaa kinuaville luokkakavereille. 100 1 senttista on jo euro ja silla saa shotin talon tapaan Vacassa.

Ongelma: et mee tunnilla "vessaan" ja oo siella puolta tuntia
Ratkaisu: osaat vihdoin sanoa "posso ir para casa de banho?"... valitettavasti et pysty hyodyntamaan tata lausetta tunneilla koska nukut kaikki tunnit

Ongelma: et voi olla repeematta filosofian opettajan 90-lukumaisille power point-esityksille
Ratkaisu: oma powerpointtisi aiheesta "logiikan merkitys" on jotain viela hirveampaa... tanssivat apinat piristavat powerpointin kuin powerpointin, oli aihe mika tahansa.

Ongelma: tuut kouluun 8.32 ku tunnin pitais alkaa 8.30... 8.45 on aika jollo kannattaa ilmestyy
Ratkaisu: olet oppinut kavelemaan hiiiiiiiiiiiiiitaaaaaaaaaastiiiiiiiii, ja ymmarrat jo, etta ajoissa oleminen on taysin yliarvostettua.

Ongelma: et ymmarra mite jalkapallon pelaamist estaa se et "ruoho on viela vahan markaa."
Ratkaisu: maailmankatsomuksesi on avartunut. opettaja on hieno mies joka tietaa etta palloilu vaatii taydelliset olosuhteet...

KLASSIKKO-ONGELMA: vaelluskengat... ei se, etta ihmiset kayttavat niita, vaan se, etta haluat IKIOMAT TIMBERLANDIT. harmi vaan, etta ne ovat ihan liian kalliit.
Ratkaisu: Jouluun on enaa 1kk ja 24 paivaa... haha.

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Algés

Algés (tai tarkemmin Miraflores) on siis se paikka mis kayn koulua. Tanaan sen sijaan et oisin menny maantiedontunnille lahin kavelylle napsimaan kuvia ja nauttimaan aamuauringost ja syomaan jaateloa aamupalaks.




torstai 15. lokakuuta 2009

places

Lisboa:


Alfragide:


Tróia:

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Tiiat et oot muuttumassa portugalilaiseks kun:
- koulussa et jaksa ees esittaa kiinnostunutta tunneilla
- tupakkakaupan ja kahvilan myyjat tietavat mita aiot ostaa
- alat tottua vaelluskenkamuotiin, itseasiassa nait tanaan tosi kivat Timberlandit yhella tytolla...
- mentaalisesti hieman vajaa poika ei enaa pelota sinua, oot kiitollinen siita et on olemas tyhmia ihmisia jotka maksavat 1 rookista 40 senttia...
- et enaa hamaanny jos joku kysyy koulussa "do you want to have sex with me"
- autonalle jaaneet pulut ovat luonnollinen osa katukuvaa
- yllatyt jos naat koiran TALUTUSHIHNASSA
- yllatyt myos jos koulun internet pelaa
- yllatyt myos silloin kun maksukorttisi toimii jo ekalla kerralla
- oot loytany uuden suosikkiravintolan: Vitaminas, suosikkijalkapallojoukkueen: Sporting ja suosikkitanssibiisin: Kalemba (Wegue, Wegue)
- toivot et ruokana ois turskaa ja juomana sumolia
- juot enemman suklaamaitoo ku vetta

mut tiiat etta tarviit viela aikaa kun
- et vielakaa haluu syya kalaa jol on viel silmat paas
- et osaa maksaa 1 ja 2 senttisilla
- et mee tunnilla "vessaan" ja oo siella puolta tuntia
- et voi olla repeematta filosofian opettajan 90-lukumaisille power point-esityksille
- tuut kouluun 8.32 ku tunnin pitais alkaa 8.30... 8.45 on aika jollo kannattaa ilmestyy
- et ymmarra mite jalkapallon pelaamist estaa se et "ruoho on viela vahan markaa."

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

noniin eli tanaan tuli 3 viikkoo tas perhees ja ens viikonloppun tuleeki jo kuukaus taytee Portugalis! RAJUUU. nyt oon yksin koton koska oon ollu vaha flunssane, perhe lahti eile illal Troiaan ja tulee tanaa takas. perjantain menin TAAS leffaa, joka oli District 9 ja outo. mentiin Tanian kaa mut bongattii mun luokkalaine Maria ja sen kaveri sielt ni hengailtii sit niien kaa vahase. ja leffan jalkee mentii baarii jota saatii ettii Algesist varmaa joku tunti hahhah! jouduttii kysymaa neuvoo joltai epailyttavalt miehelta HAHHA. mut saatii kaljamme.

tanaan en oo tehny paljo mitaa, oon tehny pari pienta kavelyretkee ja paatyny 1. "ghettoon" (haha en mee sinne enaa toist kertaa!) 2. melkei pulujen hyokkayksen kohteeks. yritin myos kokata itelleni pastaa mut lopputulos oli aika kauhee... nail ei oikee ollu sopivii aineksii hihii.

mut kielta oon oppinu jo vaik mita! tai ei mee enaa sormi suuhu jos joku tulee jotai puhuu, ja perusjutut hoituu (esim. sanoo kerjalaismummelille et sori en voi auttaa sua). ja seha tas tarkeint on.

perjantai 2. lokakuuta 2009

olá olá

viime viikonloppu meni no perjantain olin leffas muutamien mei luokkalaisten kaa ja sen jalkee mentii syomaa ja oluelle tanian (usa:laisen) kaa. lauantai ja sunnuntai tuliki sit vietettyy perheen rantatalol troias, ja voin kyl sanoo et se biitsi oli aika taydelline. taa viikko meni tosi nopee, oon ollu vaha flunssane viimeset muutama paivaa mut ei se mitaa! koulus on kiiiiivaaaaa tykkaan mei luokasta ja tunneilki alan pikkuhiljaa tajuumaa jotai. valil vaa vituttaa ku jotkut luulee etten oikeesti osaa yhtaan portugalii ja puhuu pelkastaan englantii mulle, HUOH.

nii ja kaikki mun rahat on menny shoppailuu OHO.

ja no tas kuva yhest host aidin kaupoist oon nahny niist ny 2/3:

perjantai 25. syyskuuta 2009

OGE

En jaksa kirjottaa just ny mitaa mut voisin lisaa pari kuvaa

mun koulumatkalt:



mun "opiskelumateriaalii":



perheen kilpikonna joka ehka on hengissa:

maanantai 14. syyskuuta 2009

finally here!

oo nyt neljatta paivaa portugalissa ja ekaa kokonaista paivaa isantaperheessa. taal on aika rentoo! perjantain lennettii tanne, stuertit oli ummm outoja, tosi mukavii mut tosi flirtteja. orientaatioleiri oli oikeesti aika tylsa, etenki ku ei saatu ees poistuu orientaatioalueelt paitsi 1 kerra supermarkettii ja silloki vahittii silma kovana et mita ostat ja HUHHUH. mut sit eile iltapaival vihdoi loppu orientaatio ja paasin tanne. asun siis n. 10 minuutin ajomatkan paas Lissabonin keskustast. eile illal kaytii siel syomas ja vaha ostoskeskukses ja sillee. tanaa kaytii host aidin kaupal ja sit syotii lounasta ja kaytii ilmottautuu mun koulus ja huomen eka koulupaiva! opiskelen espanjaa, filosofiaa, portugalii, englantii, maantietoo, historiaa ja liikkaa. ja joo en jaksa kirjottaa enempaa paitsi et jannittaa toi koulu enka tiia pitaisko ottaa liikkavaatteet mukaa ku meil on liikkaa mut en tiia tehaaks me mitaa joo................... :)

torstai 10. syyskuuta 2009

toi laskuri on vääräs >

koska lähtöön on viel 2½ tuntia! joo.

sunnuntai 6. syyskuuta 2009

hehe, pelottavaa, 13.7. kirjotin tähä blogii et: "Itelläni on sellanen kutina et päädyn Lissabonin lähelle 3 lapsiseen perheeseen..." ja kuinka kävikään :D

no ei täs muuta näin kuvii perheestä ku host-äiti lisäs mut facebook-kaveriks ja lapset on tosi söpöjä. seuraavaks vuorossa tuliaispaniikki!

no mut varmaan nopeemmin ku tajuunkaan oon jo portugalis. tää viikko on vaa menny nii hitaasti.

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Host family!

Oli jo aikakin! Mut tää perhe kuulostaa odottamisen arvoseltakin!

Eli ens vuoden vietän Alfragidessä joka kuuluu Amadoran kaupunkiin joka sijaitsee Koillis-Lissabonissa. Perhees on 9-vuotias poika ja 11-ja 13-vuotiaat tyttäret ja host mama joka omistaa muoti&design-kaupan.

Nyt oon viimeset pari tuntii vaa googletellu tulevaa asuinpaikkaani ja hyvält vaikuttaa!

tiistai 1. syyskuuta 2009

10 days & few things

AFS soitti mulle kun olin Saksassa (ahhh, Hünfeld ja halpa alkoholi<3) että mulle on löytynyt perhe, mut ne on nyt lomalla pois kaupungista ja niille pitää tehä viel joku viimenen haastattelu enne ku mulle voi kertoo mitää (vaik kui yritin udella...) Oookkkei. Lupas ilmottaa nyt tän viikon alkupuolel lisää. Ja alunperin perhe on sitoutunu vaa puoleks vuodeks et hohhooiii joudun kuiteki vaihtaa perhettä aika varmast. En kyl haluis mut aika sama.

Sit vähän mun koulusta Portugalissa. Eli mulle pakollisia aineita on portugali, englanti tai ranska, filosofia, liikunta ja IT. Sen lisäks voin valita jonku linjan mitä on esimerkiks kielet&kirjallisuus, kuvataide, ekonomiset tieteen, humanistiset tieteet ja teknologiset tieteet. Kaikkii linjoja ei oo kaikissa kouluissa. Ite oon aatellu tota kielii ja kirjallisuutta, kuulostaa siedettävimmält. Kiva vaan jos opiskelen monii muitkin kielii ku portugalii, meen varmaan ihan sekasin. Koska mun portugalintaidot on olemattomat, huoh. No on täs viel aikaa yrittää pänttää.

Musta ei tunnu vieläkään et oon lähös mihinkään. Mun pitäis ostaa vaik mitä tavaroit viel ja miettii mitä otan mukaa mut oon tosi huono sellases. Huoh.

sunnuntai 2. elokuuta 2009

1month 1week 1day



Oli pakko kirjottaa ihan vaan sen takia et toi jäljellä olevien päivien määrä näyttää nii hienolta!

Mut todellisuudessa ei oo MITÄÄN kirjotettavaa.

Slovakian reissu meni ihanasti hyvin ja oli tosi rentouttavaa, kun ei tullut ajateltua näitä vaihtoasioita missään vaihees ja mikäs siinä EU-rahoilla reissatessa!

AFS on muistanu mua maailman turhimmilla papereilla, ja nekin on täynnä piilovittuilua. "Tässä lappuja joita voit kiinnittää matkalaukkuusi kirjoita niihin ISÄNTÄPERHEESI osoite" ja "tiesitkö, että joudut rekisteröitymään Portugalissa jossain fuckin' maistraatissa saat lisää ohjeita ISÄNTÄPERHEELTÄSI." Ja siis myös tosi hyödyllisiä vihjeitä, että "TIEDÄTHÄN ETTEI KÄSIMATKATAVAROIHIN VOI OTTAA OMIA NESTEITÄ EIKÄ PUUKKOA<3333" no enpä kuulkaa tätä tienny, SIIS ihan uutta informaatioo!!!!!!! (((((::::::::

En oikeestaan oo niin kyrpiintyny miltä vaikutan, koska ei läheskään kaikki muutkaan oo viel saanu perhettä, eikä esim. läheskään kaikki USA:han tai muualle lähtijät ollu saanu viel perhettä ku niil oli yli kuukaus lähtöön. Mutkun ei tosiaan oo muutakaan kirjotettavaa ja valittamine on ihan rentouttavaa.

AINIIN JA
ei vieläkään tunnu et ois mihinkään lähössä.
ei vaikka nykyään kuulen kysymyksen "millo sie nyt lähetkään?" n. 10 kertaa päiväs.

keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

A BORBOLETA

on vähä säälittävää et päivitän tätä blogia niin usein mut oon tehny vähä tutkimuksia ja tullu siihe tuloksee et n. puolet muist portugaliin lähtijöist on saanu vast perheen jos AFS Portugalin sivui on uskominen. eikä ketää oo vielä sijotettu Portoo? järkyttävää!

OSTIN TÄNÄÄN MATKALAUKUN! hitto et se on iso, ainaki miun mittakaavalla ku oon tottunu matkustaa pienten matkalaukkujen ja no kerra rinkan kaa. nyt vast rupesin aattelee et onkoha ton kokoset enää sallittujakaa. voisin ottaa kuvan mis istun siel matkalaukussa ni sais hyvän käsityksen... mut en kyl todellakaa ota. iha normaali se varmaa on, katon vaa vääristynein silmin.

NO LUPAAN ET SEURAAVA PÄIVITYS TULEE AIKASINTAAN 29. PÄIVÄ. SLOVAKIASSA EN DATAA.

paitsi jos saan huomen isäntäperhetiedot tai jotai muut yllättävää... mikä on siis TOSI TODENNÄKÖISTÄ :)

ps. byki-kielenopiskelutietokoneohjelma on rakkauteni <33 nyt ainaki osaan sanoa portugaliks "olen nälkäinen mehiläinen" ... käy se niinki.

CS:st pöllittyy settii

Tän tekemäl ois tarkotus selvittää kuin paljon muuttuu vaihdon aikana. Eli samoihin kysymyksiin vastataan ennen, during (öömmm... aikana) ja jälkeen vaihdon! ON VAAN NIIN TYLSÄÄ ET TÄÄ ON IHA HYVÄ JUTTU.

Pre-Exchange
1. It's the weekend! I'm going to grab a few of my friends and go to the Coffee House/Myllysaari/harbour/Jonnu's hoods
2. Afterschool I'm most likely to be at Estradi, with friends or at home.
3. I have 6 closest friends/confidants/homies.
4. Report card time! My reaction to my grades is "well these are ok."
5. Which is better? Calling/E-mail/Texting/Mail/Other: Messenger, Facebook
6. I wish for great parties!
7. I take 1-50 pictures per week.
8. My favorite artist is Bloc Party.
9. My life is easy and usually quite fun.
10. My goal in life is to travel a LOT.

maanantai 13. heinäkuuta 2009

espera = odottaa

Onkohan AFS unohtanut miut?
Kun ne ei oo oikeestaan vieläkään ilmottanu virallisesti et lähtöpäivä onkin 11.9 eikä 10.9. Jessica vaan kerto sillon öömm... kuukaus sitten? Haha onneks nyt tiiän ainakin itteni lisäks 3 muuta portugalivaihtarii jolla ei oo perhettä viel, lohduttaa ihan kummasti :D Mut ilma perhettä, ilma kaupunkii ei tunnu et ois lähössä vaik aikaa on enää alle 2kk.
On täs oottelemisessa kyl puolensa, viel voi haaveilla ihan mistä vaan. Tai tehä villejä veikkauksia! Itelläni on sellanen kutina et päädyn Lissabonin lähelle 3 lapsiseen perheeseen ja saan perheen sillä aikaa ku oon Slovakiassa.

torstai 9. heinäkuuta 2009

päivää yli 2kk JA PAKOLLINEN ANGSTAUS.



Oon varmaa viimene Portugali-vaihtari jol ei oo perhettä. Tai siis tiesin et joudun varmaa oottaa ja blablabla jotku saa vaa viikkoo enne mut miks kaikki muut vaa on jo saanu tai ainaki tuntuu silt?? =( oon vissii sit oikeesti nii vammane ettei kukaa mua haluu ANGST!!!!!!

Tai tää dialogi on aina yhtä turhauttava:
"oon lähös vuodeks portugalii"
"aijaa minne päi"
"en tiiä"
"ET TIIÄ??????!!!!!"

No elättelen toivoo et perhe tulis vaik sillä aikaa ku chillaan Slovakias semmoset 11-12 päivää.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

2kk 1vk ja 2pv fiilikset


Kesää on viel paljon jäljellä ja jotenki tuntuu et lähtöön ois aikaa enemmä kun koskaan, eikä se oo ees mitenkää huono asia. Isäntäperhettä ei vielä oo, eikä oo kiireeksikään. Portugalinkirjoja en oo valehtelematta avannu moneen viikkoon, en oo kuunnellu portugalinkielistä musiikkia tai mitää muutakaa kovi hyödyllistä (jollei lasketa tota yhtä lausetta jonka opin juhannuksena...) AFS:n kotikäynti oli parisen viikkoa sitten ja iha mukava ja hyödylline vierailu oli, taas kerran, vähän sellane maan päälle palautumine tapahtu siinä et on oikeesti jonku verra hoidettavia asioita viel jäljellä. En kyl todellakaa enää muista mitä ne oli jos siitä lähetää! Ja rokotuksen viimestä hepatiittirokotusta vartenki oon hävittäny...

maanantai 11. toukokuuta 2009

Tos viikonloppuna oli AFS:n järkkäämä orientaatioleiri Porvoossa ja oli kyl kivaa, vaik jäikin vähä yöunet väliin =( mut voin kyl sanoo, et ennakkokäsitykset Portugalista muuttu jonku verran taas, vaikee sanoo et positiivisempaan vai negatiivisempaan, mut muuttu kuitenkin. Motivaatio koulussa on suunnilleen -40000 mut eiköhän tää jäljel oleva vajaat 4kk mee aika nopee. Ja se ex-portugalivaihtariki sano et on ihan mahollista et meil on jo Portugalin pääs perheet, mut järjestö on vaan liian laiska ilmottamaan siitä meille.

HALUUN LÄHTEE!

tiistai 28. huhtikuuta 2009

4 months 1 week 6 days until Portugal

Meillä oli tossa viime viikon torstaina eka AFS:n infotilaisuus täällä Lappeenrannassa :) siel oli kaks muuta vaihtaria vanhempineen ja yks ylimääräne äiti :D oli kyl tosi hyödylline tilaisuus, aattelin jotenki et ei tuolta tulis mitään uutta tietoa, koska oon selannu vaihtarifoorumin läpi nii tuhanteen kertaan, mut itseasiassa siltä entiseltä vaihtarilta ja vapaaehtoselta kuuli myös sellasia juttuja, joita en tullu ajatelleeks, niinku ettei kannata olettaa, et jos perheessä on samanikänen sisarus niin teistä tulis automaattisesti kavereita, tai et ois välttämättä kauheen hyvä juttu et menisitte samalle luokalle. Ja yhteydenpidosta tänne Suomeen päin tuli kans hyvää tietoo.

Lisää hyviä vinkkejä sai perjantain ku olin pienis pippalois mis oli myös kaikki Lappeenrannas asuvat ulkomaalaset vaihtarit :) Opin mm. miten sanotaan portugaliks "hyvä perse." Tärkein neuvo minkä varmaan sain, oli et kannattaa ehottomasti puhua alusta asti niin paljon portugalia kun pystyy, eikä turvautua englantiin.

Mut ei täs oottamisvaiheessa just nyt mitään vikaa oo ku vappu ja kesäki pikkuhiljaa on tulossa! Ens viikolla sit lähtöorientaatio Porvoossa!

sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

5 months 2 weeks 5 days until Portugal

Päätin nyt alottaa blogin, vaikka lähtöön onkin vielä useampi kuukausi aikaa. Eli oon siis lähdössä 10.9.2009 10 kuukaudeksi vaihtariksi Euroopan lounaisimpaan kolkkaan Portugaliin vaihto-oppilasjärjestö AFS:n kautta, käyn siellä paikallista, tavallista portugalinkielistä koulua ja asun portugalilaisessa perheessä.

Tän tulevan kevään ja kesän aikana on kuitenkin eessä kaikenlaista pientä järjestelyä ja hillitöntä matkakuumetta, isäntäperheen odottelua, orientaatioleiri ja epämiellyttävämpiä juttuja, niin kuin rokotuksia ja hyvästejä.

Mulle on ollut itsestäänselvyys liiottelematta varmaan jostain 11-vuotiaasta, että lähen vaihtariksi. Sopivan maan löytäminen vaan oli astetta vaikeempaa. En halunnu lähteä englanninkieliseen maahan, vaan oppia kokonaan uuden kielen. Oisin varmaan lähtenyt Chileen tai Argentiinaan, mutta koska oon ollu vuosia kasvissyöjä, suostuin joustamaan vaan siihen asti, että syön vaihdossa kalaa ja kanaa. Se sulkikin aika monia kivoja maita pois laskuista (eli lähinnä lattarit). Loppujen lopuksi jostain keksin Portugalin, josta harvalla on kokemusta turistirysärantalomakohteita enempää, ja joka tuntui (ja tuntuu) täydelliseltä maalta mulle. Parin mutkan kautta tulinkin sinne hyväksytyksi.